OM LÄGET JUST NU.

Hej alla,
Tack för att ni har läst mitt inlägg. Det blev väldigt stor spridning på det. Tidningarna hörde av sig efter och ville ha mer information och vi vill göra allt för att våran, och andras, situation ska uppmärksammas. Vi tycker att det är jobbigt att behöva gå igenom detta redan som det är och att mitt från ingenstans få beskedet om Åbo gjorde saken ännu värre. 

Jag ska förtydliga lite saker som jag märkt att det har missuppfattas.

- Vi är tacksamma att vi har fått vård som kan hjälpa Vårat barn, vilket är det viktigaste i denna fråga och som jag sagt på intervjuerna vilket inte har kommit fram. Vi vill göra allt för bebbe, vi har redan kämpat i flera flera veckor för att vi inte vill ge upp!

- Jag är inte gravid i v 17 nu. Jag är gravid i v25, 24+2. Mitt vatten gick i v 16 och v 22+0' fick vi komma till Uppsala.

- Vi känner oss trygga med vården här men inte med språket. Vi blev lovade att de skulle kunna prata svenska, men de gör de inte. Jag har läst engelska i skolan och min sambo med så det går att kommunicera men gällande sjukhustermer samt allt de sa på ultraljudet förstår jag inte. Jag vet att de pratade om hjärtat på bebbe, lungor samt hjärna och det hade varit fint att förstå allt som händer i den lilla kroppen. Speciellt när de började prata om diafragman och lungorna då det är viktigt gällande sådan tidig vattenavgång . 
Sköterskorna kommer in och pratar på finska i rummet och gestikulerar och jag förstår på så sätt att vi ska ta blodprover, men jag förstår inte varför och till vad.

- Kommunikationen mellan Sverige och Finland har vart undermålig och sjukhuset här verkar inte ha förstått att varken jag eller Linus skulle komma och det finns inte familjerum till oss svenskar som nu bor här på Åbo sjukhus. Vi blir kvar i ett isoleringsrum. Det finns en svensk kvinna och sambo här som kom i tisdags och de kommer få tillgång till det familjerum som finns. Läkaren frågade Linus igår "hur länge ska du stanna?" Fastän Akademiska fått igenom en sjukskrivning till han med.
Akademiska har bokat två rum för par på sjukhuset då de skickar iväg par, men det finns bara ett sådant rum. Skulle vi tex få det rummet måste Linus flytta ut någonannanstans om det kommer en patient.

- Vi vet att vi är i trygga händer om något skulle hända bebbe. Men då det har varit så mycket som kunnat gå fel som har gått fel så känns det inte lika hoppfyllt att vara här längre. Hade vi vetat att "ni kommer hem på tisdag" hade vi kunnat härda ut men vi vet inte om det blir en dag extra eller en månad extra. Vi vet ingenting och det känns jättejobbigt att inget veta heller. Vi tar dag för dag . 

- Vi tycker synd om sjuksköterskorna här som inte vet någonting och gör det bästa av situationen. Det vi blir upprörda över är all brist på information om vad som kommer hända och hur länge vi blir här. De visste inte att jag skulle komma och de vet ingenting då de inte får tag på någon på ackis. Imorgon är det äntligen måndag och vi kan ringa ackis, patientnämnden osv för att få hjälp.

Självklart löser detta sig tillslut och vi är såklart tacksamma för att få vård NÅGONSTANS men vi känner oss frustrerad över att vi inte ska kunna få vård hemma i vårat eget land där vi kan kommunicera, förstå och faktiskt få den hjälp vi förtjänar, där vi är nära familj och vänner, och istället ligga isolerad i ett främmande land. Vi har fått såna otroligt fina kommentarer, hejarop och stöttning så det är helt otroligt.
Jag önskar att alla ni som säger att vi är otacksamma tänker om. (Hur kan man ens säga så?!)
Vi går igenom en redan komplicerad graviditet och vill kunna slappna av och inte behöva må psykiskt dåligt över att ingenting veta. Vi är stressade och gråter hela tiden. Vi vet ingenting. Varken om bebbes mående eller hur länge vi skall stanna här. Jag hoppas innerligt att den dag ni söker vård och inte får den hjälp ni behöver, att ni känner er trygga med att åka till ett annat land bara sådär. Helt själva. Utan att förstå språket. Att ligga i ett isoleringsrum utan möjlighet att ens hämta vatten. För vi känner oss inte trygg i den situationen just nu, och ni måste acceptera att alla är olika.

Tack.  • Nära Åbo, Finland

Gillar

Kommentarer

wickanahlin
wickanahlin,
Du är välkommen till min blogg 😊 ja, man önskar allafall att kunna kommunicera 🙂
nouw.com/wickanahlin
wickanahlin
wickanahlin,
Tack stumpan ❤️
nouw.com/wickanahlin
IP: 82.99.3.229