DAG 5 I FINLAND, ÅBO

Hej fina ni!
Jag hoppas att ni mår bra.
Vi vill säga tack till alla fina kommentarer och till all pepp vi har fått de senaste dagarna. Det känns tryggt att så många fina människor hejar på oss och tänker på oss.

Vi är kvar i Finland, Åbo. Dag 5 här. Det känns fortfarande jobbigt för oss båda. Vi vill bara hem till Sverige igen. Det är jobbigt med språket, att inte göra sig förstådd och att inte förstå va dem menar. Gällande språket har vi blivit lovade att de skall tala svenska här, men det är endast på neo-avdelningen de har tillsatt folk som talar svenska. Och dit tillhör vi ju inte riktigt nu, vi är ju fortfarande på BB där svenskan är under all kritik. Det är tur att Linus är med så att han göra oss förstådda på engelska. JA, jag kan prata engelska och förstå engelska men det är jättesvårt med alla sjukhustermer, speciellt när man inte mår jättebra psykiskt och kan fokusera.

Det är också jobbigt att ingenting veta, vad som kommer att hända och NÄR. Vi går liksom och väntar på samma sätt här som vi har gjort i Sverige, vilket känns lite underligt tycker vi båda. Vi vet ju fortfarande inte när förlossningen kommer att dra igång, det kan ske om en dag eller om en vecka eller om en månad. Så. Dagarna blir väldigt långa här.

Vi har fått komma till en patientlägenhet. Här bor vi ca 2 km bort från sjukhuset och vi går till sjukhuset när vi skall göra alla prover som jag fortfarande inte förstår varför dem gör varje dag. Jag har på riktigt ont i armarna efter alla stick! =) Igår var vi på sjukhuset och fick träffa två läkare, varav en från neoavdelningen som kunde prata svenska. Det är tydligen bara 6% här i finland (eller om det var åbo, kanske) som har svenska som modersmål . Vi fick göra en UL-undersökning och det såg bra ut. Lite fostervatten och vi såg fötter och armar och bebbe som sparkade en massor =) Vi gjorde även CTG men då bebisen vill röra sig hela tiden så var det svårt att få till en fin kurva, efter ca 1 timme fick Linus hålla i själva mätningen och följa efter bebis, då gick det bättre. =) Busig redan nu, måste brås på pappan =)

Just nu gör vi inte så mycket om dagarna. Vi väntar. Vi väntar på svar från Akademiska, vi väntar på svar från sjukhuset här och vi väntar på att få komma hem. Den psykiska oron är hela tiden där och varje morgon när vi vaknar väntar vi på att vi ska få gå och sova så det blir en ny dag. En ny dag att eventuellt komma hem på och en ny dag för bebbe att växa. Idag är vi i 24+4 för Er som undrar. Efter att vi har ringt till Uppsala hela helgen utan att få någon ordentlig hjälp så ringde de igår och frågade om vi vill att de skall ringa varje dag för en statusuppdatering. De har inte ringt idag dock... Dem har ett möte varje dag där de går igenom hur läget ser ut. Det som känns lite jobbigt är ju att om vi blir hemflyttade nu, vem säger att vi inte blir hitskickade igen om en vecka och går igenom samma procedur?

Jag vill bara rikta ett stort tack till alla sköterskor på neo och i hela vården egentligen, som jobbar på med de villkoren ni gör. Jag önskar verkligen att vår historia får dem som kan ändra på saken att göra det. Jag vet inte om ni sett artikeln i Arbetarbladet där journalisten tar kontakt med Erik Norrman, där han svarar på de frågor där allting brister. Att detta kunde de förutspå för 15 år sedan, och ingenting har blivit ändrat. Det är inte okej att vi mår dåligt, att ni mår dåligt eller att vården skall fungera på detta sätt. Det är varken vårat fel eller läkarna/sjuksköterskornas fel. Felet ligger i att dem som KAN ändra detta inte SER det, de som jobbar inom vården har inte gynnsamma villkor för det magiska arbete de gör och att dem inte blir tagen på allvar. Vi hoppas för en ändring, både för vår skull och er skull.

Kram från oss och ett molnigt Åbo!

Gillar

Kommentarer

Anna
,
Hej Wickan, jag är själv Åbobo, har erfarenhet av för tidig vattenavgång och bor nära BB. Om ni vill kan jag gärna försöka hjälpa till?
wickanahlin
wickanahlin,
Hej fina! Åh, ja. Kan vi skriva på Facebook? Lägg till mig! Wiktoria Ahlin heter jag, är blond på profilbilden!
nouw.com/wickanahlin
Zahraajami
Zahraajami,
Styrka till er ❤️
nouw.com/zahraajami